Hur påverkas turismen av havsbaserade vindkraftsparker?


Havsbaserad vindkraft är något nytt i USA. Men från vad vi vet hittills finns det ingen anledning att tro att det skulle avskräcka turister från att besöka havet. För vissa kan det till och med göra resan till stranden mer intressant.

Fråga:

Blir turister avskräckta från att besöka kusten på grund av havsbaserad vindkraft?

Fakta


Mycket få turister blir avskräckta av att se en vindkraftspark till havs vid horisonten. Vissa ser det till och med som en bra anledning att besöka området.


Havsbaserad vindkraft kan vara en anledning att åka till stranden

 

Sol, sand, hav och, ute vid horisonten, vindkraftverken som genererar tillförlitlig och ren energi för det lokala området. Synen av ett vindkraftverk ute till havs bidrar med något annat på den vanliga utflykten till havet.

För några få kan det vara en anledning att överväga att åka någon annanstans. För andra är havsbaserad vindkraft den främsta anledningen till deras besök.

Men utifrån vad vi vet från den tillgängliga forskningen finns det ingen anledning att tro att havsbaserad vindkraft skadar kustturismen.1

Studie visar liten oro bland strandgäster


Ny forskning från University of Delaware visar att när det gäller havsbaserad vindkraft och strandupplevelsen är avståndet allt. Bara en av tio strandbesökare sa att närvaron av en havsbaserad vindkraftspark 32 km från stranden skulle försämra deras strandupplevelse.2

Fallstudie:

Lyft för turismen på Block Island

Map of the Block Island offshore wind farm

Block Island havsbaserad vindkraftspark

  • Började byggas 2015
  • I drift sedan 2016
  • 5 turbiner
  • Knappt 5 km sydost om Block Island i Rhode Island
  • Den första havsbaserade vindkraftparken i USA

Läs mer

USA' s första havsbaserade vindkraftspark byggdes bara 4,8 km från land, utanför Block Island i delstaten Rhode Island. Vindkraftparken består av fem vindturbiner och togs i kommersiell drift 2016, då den bidrog till att bryta öns beroende av dieselgeneratorer för el. Den ägs och drivs av Ørsted. 

Vid tiden då Block Island vindkraftspark byggdes genomförde forskare från Rhode Island University den första och hittills enda studien om den verkliga effekten av havsbaserad vind på den amerikanska turismbranschen. De analyserade uthyrningsdata från Airbnb före och efter byggandet och jämförde dem med hyrestrender i närliggande samhällen utom synhåll för vindkraftsparken. 

De övergripande resultaten visade ingen märkbar effekt på efterfrågan på semesterbostäder efter det att vindkraftsparken byggts – förutom i juli och augusti 2017 då Block Island upplevde 19 procent högre beläggningsgrad än de andra områdena i studien.

Men som det enda fallet som hittills studerats i USA är resultaten lugnande för kustsamhällen som väntar på uppbyggnad av havsbaserad vindkraft – särskilt eftersom vindkraftparker som Skipjack Wind 2 kommer att ligga mycket längre ut från land.

VAD ÄR HAVSBASERAD VINDKRAFT?

Vi förklarar havsbaserad vindkraft

Så tar vi vara på kraften i havsvindarna för att producera förnybar, pålitlig el