Tidigare arbete i projektet:
Vi har varit i dialog med myndigheter och efter deras rekommendationer har undersökningar inletts för att få en bättre förståelse för miljön i området. Vi genomför för närvarande undersökningar av djurlivet, inklusive fåglar, marina däggdjur och fladdermöss. Inom kort kommer vi att samla in data om fisk och de bentiska livsmiljöerna samt bottenförhållandena.
De insamlade uppgifterna kommer att ligga till grunden för miljökonsekvensbeskrivningen (MKB) och kommer att ingå i de tillståndsansökningar som krävs för att bygga och driva vindkraftsparken.
Projektet kommer att ta in synpunkter från intressenter såsom myndigheter, organisationer och allmänheten som en del av MKB-processen under 2021.
Inbjudan till samråd om miljökonsekvensbeskrivning
Skåne Offshore Windfarm AB (nedan bolaget) planerar att ansöka om tillstånd att uppföra och driva en vindkraftpark, Skåne Havsvindpark, med installerad effekt upp till 1500 MW 22 km söder om Skåne i Sveriges ekonomiska zon. Bolaget är ett dotterbolag till Ørsted Wind Power A/S. För att kunna ansöka om tillstånd enligt lagen om Sveriges ekonomiska zon samt enligt miljöbalken (Natura 2000), genomför nu bolaget ett avgränsningssamråd om miljökonsekvensbeskrivningens (MKB) innehåll och utformning. Samma MKB kommer att bifogas båda ansökningarna om tillstånd.
Samrådet genomförs med myndigheter, särskilt berörda, organisationer som kan antas bli berörda och med allmänheten. Bolaget genomför även samråd med omgivande länder enligt Esbokonventionen.
Syftet med samrådet är att informera och samla in information och synpunkter om omfattningen och utformningen av MKB för den planerade verksamheten, som kan inarbetas i kommande MKB. I samrådet efterlyser vi synpunkter rörande den planerade verksamhetens lokalisering, omfattning, utformning och eventuella miljöeffekter som den planerade verksamheten kan antas medföra.
Yttranden som kommer in under samrådet sammanställs i en samrådsredogörelse. Samrådsredogörelsen blir en grund för utformningen av MKB och den kommer att biläggas MKBn när ansökningarna skickas in.
Samrådsunderlag med beskrivning av projektet, projektområdet, den omgivningspåverkan som verksamheten kan ge upphov till, samt förslag på innehåll och utformning av kommande MKB finns att hämta här. Samrådsunderlaget går även att beställa via kontaktpersonen för samrådet, se nedan för kontaktuppgifter.
Öppna samrådsunderlag