Ørsted arbetar konsekvent med att stärka den biologiska mångfalden kring sina vindkraftsprojekt – både i Östersjön och över hela världen. Under november 2023 planerades en utsättning av fem artificiella torskrev tillsammans med Hanö Torskrevsförening. Utsättningen skulle bli ett första försök med syfte att undersöka hur sådana rev kan bidra till att stärka den biologiska mångfalden till havs. Nu skjuts försöket med torskreven på framtiden på grund av oljespillet i området.
– Vi bidrar till Katastrofhjälp Fåglar och Vilts arbete i Blekinge för att den biologiska mångfalden och minimering av påverkan på miljön är A och O i vårt arbete. Den giftiga oljan som läckts längs Blekinges kust är mycket skadlig för sjöfåglar och andra marina djur. Det är avgörande att näringslivet i området tar sitt ansvar för att skydda djur och natur. Och det gör vi på Ørsted, säger Jesper Kühn Olesen, projektdirektör för Skåne Havsvindpark och Ørsteds övriga havsbaserade vindkraftsparker i Sverige.
Ørsted är världens första, största och mest erfarna utvecklare av havsbaserad vindkraft. Globalt har Ørsted satt en branschledande
ambition om att göra ett nettopositivt bidrag till den biologiska mångfalden. Vad gäller just Skåne Havsvindpark har Ørsted ett
omfattande program för att gynna den biologiska mångfalden kring vindkraftsparken på 50 miljoner kronor.
Ørsted deltar i två projekt för att bidra till den biologiska mångfalden i Sverige, nämligen
BalticWaters projekt ReCod, som syftar till att stärka torskbeståndet i Österjön genom att kläcka fram och släppa ut cirka 1 - 1,5 miljoner torsklarver årligen. Ørsted deltar även i projektet Hanö Torskrev, som går ut på att placera ut rev tillverkade av spillprodukter från betongindustrin för att stödja torskbeståndet. Tillsammans stöder dessa projekt torsken – en nyckelart för det lokala ekosystemet och ekonomin – under torskens hela livscykel i Östersjön.
Det gör Ørsted i Sverige
Ørsted har sedan 2017 arbetat med att utveckla Skåne Havsvindpark som ska ligga 22 km söder om Trelleborg och stå färdig senast 2030. Länsstyrelsen i Skåne
rekommenderade i december 2022 att regeringen ska tillåta byggnationen av havsvindparken som har en produktionskapacitet på 1,5 GW – tillräckligt med fossilfri el för att täcka hälften av Skånes nuvarande elbehov. Det som saknas för att gå vidare nu är grönt ljus från regeringen.
Utöver sina projekt inom havsbaserad vindkraft bygger Ørsted även Europas största anläggning för produktion av grönt e-metanol, FlagshipONE i Örnsköldsvik, som ska producera grönt fartygsbränsle för sjöfartsindustrin. Anläggningen ska stå färdig år 2025.