Oroliga veckor har gett volatila gaspriser

Massiv attack på vital oljeinfrastruktur såväl som potentiella säkerhetsproblem med fransk kärnkraft och transportbegränsningar för den ryska gasen har lett till ökade gaspriser. Vi ser en volatil marknad framöver, där upp- och nedgångar är lika troliga.

Gaspriset har legat relativt stabilt lågt under en längre tid, framför allt på grund av en god gasbalans med nästan fulla lagringsanläggningar. Tre stora nyheter har dock under de senaste veckorna påverkat hela energimarknaden kraftigt, vilket även lett till ökade gaspriser. 

 

  • Den franska kärnkraftsoperatören EDF tillkännagav potentiella kvalitetsproblem med vissa komponenter i möjligen fem kärnkraftverk, med risk för stängningar framöver. Det skulle i så fall leda till ökad efterfrågan på gas, med högre priser som följd.

  • EU-domstolen beslutade att den ryska gasproducenten Gazprom inte får använda gasledningen OPAL genom Tyskland till mer än 50 procent. Det innebär att Gazprom måste minska flödet avsevärt genom Nord Stream. Det är oklart hur mycket gas som kan ledas andra vägar, men Ryssland och Ukraina förhandlar för fullt om ett nytt transiteringsavtal eftersom det nuvarande avtalet upphör vid årsskiftet. Det minskade flödet genom Nord Stream kan bidra till att sätta press på Ryssland att sluta ett sådant avtal.

  • Den nederländska regeringen meddelade sina planer om att stänga gasfältet Groningen redan 2022, åtta år tidigare vad som hittills kommunicerats. Marknaden hade dock förväntat sig detta, och nyheten fick litet genomslag i ljuset av andra händelser.

 

Attack i Saudiarabien drev upp priset ytterligare

Och just när alla trodde att det värsta var över inträffade drönarattacken i Saudiarabien och drev upp oljepriserna kraftigt, med följd att även gaspriserna steg ytterligare. Det är fortfarande osäkert hur länge nedgången i oljeproduktionen kommer att fortsätta. Även utspel kring de geopolitiska effekterna av attacken kommer att vara avgörande för marknadsutvecklingen. Vi måste vara förberedda på en volatil tid för gaspriset framöver, där både upp- och nedgångar är lika troliga. 

 
mail

Vill du ta del av vår löpande prisbevakning på gas?


Få marknadsinsikten på danska eller engelska veckovis direkt i din inkorg genom att registrera dig här eller få månadsvis summeringar av prisläget och annan relevant information genom att bli prenumerant på vårt nyhetsbrev via formuläret nedan.
orsted employee

Missa ingenting!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få uppdateringar och nyheter direkt till din inkorg