Marknadsinsikt: prisutveckling på gas

Kallare väder och stigande kol- och oljepriser den senaste veckan fick gaspriset att börja stiga – men trenden ser nu ut att bli kortvarig. Läs vår prisbevakning på gas här.

Coal, oil and carbon rose and gas followed suit 

 Bullish inputs from oil, coal and carbon pushed gas up last week. The outlook of cold weather across continental Europe also helped support the market.

Oil rose over USD 2/barrel, coal over USD 4/tonne, and carbon over EUR 2/tonne. There were thus only bullish inputs to the gas market from other fossil fuel factors.

Oil has had a strong start in 2019 after a very weak close to 2018. OPEC is reporting good compliance with the production limits they agreed on at the beginning of December, under which 1.2 million barrels of oil are being withheld from the market for the first six months of 2019. However, the fact that USA appears to be continuing to increase its oil production is offsetting this, and the key financial ratios have been slightly disappointing of late. We note that oil has risen to the USD 63-64/barrel range, at which there has historically been resistance to trading higher.

Coal also rose, as mentioned in the section on the power market, but like oil, it appears to have reached levels where there may be resistance to trading much higher for now.

Gas moved up last week with the rest of the fossil fuel factors, with colder weather also supporting the market. However, the weather forecasts are starting to look milder again from the start of this week, and this has pushed gas down. It also appears that coal, oil and carbon have reached levels where there is resistance to trading much higher for now.

Bullish mood: The market focuses on factors that can make the price go up.

 

Har du frågor eller vill du veta mer?

Undrar du hur du kan optimera dina energiavtal? Den bästa lösningen beror på marknadssituationen, men också på din vilja att acceptera risk och energibehov. Tillsammans kan vi skapa rätt lösning för dig.

Kontakta oss

orsted employee

Missa ingenting!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få uppdateringar och nyheter direkt till din inkorg