Havsbaserad vindkraft har blivit en oumbärlig del i den gröna omställningen världen över. Historien börjar i Danmark. Där har havsbaserad vindkraft inte bara minskat koldioxidutsläppen, utan även bidragit till nya jobb och tillväxt i hela landet.
På några decennier har grön energi från vindkraftverk till havs gått från att vara en oprövad idé till att idag vara en form av energi som produceras i stor skala.
Världens första havsbaserade vindkraftspark byggdes 1991 i det grunda vattnet utanför Vindeby nära Lolland. Den bestod av elva små vindkraftverk, som täckte knappt 2 200 hushålls energiförbrukning. Turbinerna som installeras idag är betydligare större och effektivare. En enskild turbin som installeras i våra nya vindkraftsparker idag kan producera mer el än vad hela Vindeby kunde då. På den tiden var havsbaserad vindkraft en relativt dyr energikälla, men kostnaderna har sedan dess sjunkit avsevärt.
Världens största vindkraftspark är idag Hornsea 1, som ligger 120 km öster om Storbritannien med en total kapacitet på 1 218 MW. De 174 vindkraftverken kan täcka mer än en miljon brittiska hushålls energianvändning.
Havsbaserad vindkraft kan idag produceras till priser som är konkurrenskraftiga jämfört med kol, naturgas och kärnkraft. Idag är el från förnybar energi i de flesta fall både det grönaste och mest ekonomiskt förnuftiga valet.