Energifyllda diskussioner om Östersjön, försvarsfrågan och fossilfri el

Hur garanterar vi att Sveriges industri får tillgång till den fossilfria el som krävs i tid? Hur stärker vi Sveriges försvarsförmåga samtidigt som vi kraftfullt bygger ut produktionen av fossilfri el? Vilka socioekonomiska uppsidor ger elektrifieringen? Ørsted bjuder in till diskussioner i Almedalen med bland andra Ewa Skoog Haslum, Sveriges marinchef, och Christer Fuglesang, Sveriges första astronaut.

– Vår vision är att skapa en värld som helt och hållet drivs av grön energi. Grön nyindustrialisering, biologisk mångfald i Östersjön och hur produktion av fossilfri el kan samexistera med försvaret är några av de ämnen som vi ser fram emot att få diskutera i Almedalen, säger Sebastian Hald Buhl, Sverigechef på Ørsted.

Det danska energibolaget Ørsted är världens första, största och mest erfarna utvecklare av havsbaserad vindkraft. Ørsted har planer på att bygga ut upp till 18 GW havsbaserad vindkraft i Sverige, inklusive Skåne Havsvindpark som skulle kunna producera tillräckligt med el för att täcka halva Skånes nuvarande elförbrukning till år 2030. Under Almedalsveckan bjuder Ørsted in till tre seminarier och ett mingel som kommer att belysa olika aspekter av behovet av elektrifiering och utbyggnaden av fossilfri el.

– Som den globala ledaren på havsbaserad vindkraft ser vi fram emot att bidra till diskussioner om hur Sverige på allvar kan få fram all den fossilfria elen som behövs redan till 2030. Vår närvaro i Almedalen är ett ytterligare steg i Ørsteds starka engagemang för Sverige och Sveriges energiproduktion, säger Alana Kühne, VP Head of New markets, Europe.

Under Ørsteds seminarier medverkar bland andra Ewa Skoog Haslum, konteramiral och Sveriges marinchef, Gustav Lind, generalsekreterare för WWF, Thomas Dahlgren, forskare i marinbiologi, Tobias Hanson, vd för Hitachi Energy Sverige och Lina Håkansdotter, Global Head of Sustainibility and Corporate Affairs på H2 Green Steel. Under Ørsteds mingel kommer Christer Fuglesang, Sveriges första astronaut, berätta om det som astronauter kallar för översiktseffekten – den medvetenhetsförändring som kan ske när astronauter betraktar jorden från rymden.

– Intresset för frågor som rör fossilfri el och havsbaserad vindkraft är större än någonsin och vi ser att många som kommer att vara på plats i Almedalen är intresserade av att diskutera dessa frågor. Vi hoppas att kunna bidra till dessa viktiga diskussioner genom att belysa flera intressanta aspekter av fossilfri elproduktion och behovet av en grön energiomställning, säger Magnus Demervall, Head of public affairs för Ørsted i Sverige.

Sebastian Hald Buhl, Sverigechef på Ørsted

Fakta om Ørsteds program i Almedalen:

Näringslivet och industrin står inför ett paradigmskifte då vi kraftigt måste dra ner på utsläppen av växthusgaser och samtidigt kunna erbjuda konkurrensmässiga priser och skapa tillväxt. Ørsted bjuder tillsammans med Danmarks ambassad i Sverige in till ett mingel för att prata om hur vi tillsammans skapar en fossilfri energiförsörjning som möjliggör den nödvändiga klimatomställningen.

Medverkande: Kristina Miskowiak Beckvard, Danmarks ambassadör i Sverige, Sebastian Hald Buhl, Sverigechef för Ørsted, Christer Fuglesang, austronaut och professor vid KTH, Mattias Johansson, Head of Public Affairs på Volvo Cars, och Anna Wilson, Head of External Relations på SAS.

När: 27/6 17.00- 19.00
Var: Kinbergs Trädgård

 

Klimatförändringar, föroreningar och syrefattiga bottnar är bara några av de allvarliga utmaningar som Östersjön står inför. Påverkan på djur- och växtliv är kritisk och kräver omedelbara åtgärder. Kan havsbaserad vindkraft bidra till att rädda Östersjön?

Medverkande: Gustav Lind, generalsekreterare för WWF, Thomas Dahlgren, forskare i marinbiologi vid Göteborgs universitet och Norwegian Research Centre i Bergen, Hannah Norman, miljökonsult på Calluna, och Magnus Demervall, Head of Public Affairs på Ørsted.

När: 28/6 16.00- 16.45
Var: Teaterskeppet, lilla matsalen

 

Sveriges försvarsförmåga måste stärkas och produktionen av fossilfri el måste öka. Hur kan det ske på ett sätt som skapar synergier i stället för att hindras av målkonflikter?

Medverkande: Ewa Skoog Haslum, konteramiral och marinchef vid Försvarsmakten, Fredrik Svartengren, Chef för enheten elproduktion och samhälle vid Energimyndigheten, och Daniel Mortensen, Senior Project Manager for Project Development, Defence and Security på Ørsted.

När: 29/6 08.00- 08.45
Var: Arena Energi

 

Hur garanterar vi att industrin får tillgång till all den fossilfria el som krävs och att de får den i tid? Och vad innebär det för Sverige om vi misslyckas och industrierna i stället börjar söka sig till andra länder?

Medverkande: Sebastian Hald Buhl, Sverigechef för Ørsted, Lina Håkansdotter, Global Head of Sustainibility and Corporate Affairs på H2 Green Steel, Vibeke Gyllenram, affärsområdeschef Process Automation och divisionschef Energy Industries på ABB Sverige, Tobias Hanson, vd för Hitachi Energy Sverige, och Elisabeth Thand Ringqvist, riksdagsledamot för Centerpartiet.

När: 29/6 10.15-11.00
Var: Dagens Industris tält

 

För mer information
Ørsted Media Relations
Boris Ajeganov
+45 9955 4878

 

Om Ørsted

Ørsteds vision är att skapa en värld som helt och hållet drivs av grön energi. Ørsted utvecklar, bygger och driver havs- och landbaserade vindkraftsparker, solcellsparker, energilagringsanläggningar, anläggningar för fossilfri vätgas och gröna bränslen samt bioenergianläggningar. Dessutom tillhandahåller Ørsted energiprodukter till sina kunder. Ørsted är det enda energibolaget i världen med ett vetenskapligt baserat mål för nettonollutsläpp som validerats av Science Based Targets-initiativet (SBTi). Ørsted är även med på CDP Climate Change A List som en global ledare för klimatåtgärder, utöver att rankas som världens mest hållbara energibolag i Corporate Knights index över de 100 mest hållbara företagen i världen 2022. Besök orsted.se eller följ oss på Facebook, LinkedIn, Instagram och Twitter.