Pris på biogas - vad kostar det?

Hur mycket kostar egentligen biogas? Är det mycket dyrare än naturgas? Hur sätts priset och vad får du? Vi reder ut priset på biogas.
Många svenska företag väljer biogas för att de anser att det ger dem flera ekonomiska fördelar. Bortsett från att biogas är skattebefriat lyfter de fördelar som att:

  • De får renare energi = mindre kostnader för underhåll av utrustningen
  • De får grön, förnybar energi till ett konkurrenskraftigt pris
  • De får attraktiva säljargument om hållbarhet i sin marknadsföring
  • Deras medvetna energitänk kommer även med en medveten (sänkt) förbrukning
Läs mer om populära fördelar med att byta till biogas här.

Som kund hos Ørsted kan du köpa gas på två olika sätt: till ett fast pris eller till ett så kallat börspris, eller rörligt pris. Vilket avtal och prisupplägg som passar dig beror på hur din förbrukning och verksamhet ser ut.

Ur ett större perspektiv beror priset på gas på hur prisutvecklingen ser ut på marknaden, samt hur gasen beskattas. Så här fungerar det.
contract

Fast pris eller börspris på gas

Med ett fastprisavtal betalar du samma pris för din gas varje månad. Priset baseras på din förbrukning och ditt behov, och gör det enkelt för dig att budgetera dina energikostnader.

Med ett börsprisavtal följer ditt gaspris utvecklingen på börsen. Det ger dig ett marknadsriktigt pris och möjlighet att spara pengar när marknadspriset är lågt. Du kan dock när som helst byta till fast pris.
biogas

Välj biogas – få tillbaka skatten

I Sverige justeras skattesatserna på gas varje år utifrån politiska beslut – just nu utifrån ett tydligt fokus på skiftet till förnybar energi. Därför är biogasen skattebefriad. Du betalar med andra ord inte skatt på biogas på samma sätt som du gör på till exempel naturgas. 

Anledningen till att politikerna valt att skattebefria biogas är för att göra det enkelt och prisvärt att välja förnybar energi – kostnaden ska inte vara ett hinder för att välja grönt.
financial market

Prisläget beror på marknaden

I grund och botten beror ditt gaspris på hur prisutvecklingen ser ut på gasmarknaden. Det fungerar lite som på aktiemarknaden – priset påverkas av vad som sker och förväntas ske på börsen, på tillgång och efterfrågan, vädret och det geopolitiska läget i omvärlden. 

Finns det ont om gas och vädret blir kallt kan gasen bli dyrare. Finns det tvärtom goda tillgångar i de europeiska gaslagren och vädret är milt kan priset sjunka. 

När stora oljeländer gör förändringar i sin oljeproduktion påverkar det också hur mycket gas som finns i omlopp och därmed vad den kostar.

Ørsted har en omfattande och mycket erfaren avdelning experter som enbart jobbar med att bevaka gasmarknaden. Vårt mål är alltid att dig ett så konkurrenskraftigt pris som möjligt på gas – en driftsäker och effektiv energikälla.
kontaktperson och kund på möte
Kontakta oss

Är du nyfiken på biogas, eller intresserad av att byta från naturgas till biogas? 

Det är enkelt gjort. Hör av dig till oss, så berättar vi mer.