Välkommen till vårt nyhetsbrev om anslutningen av Skåne Havsvindpark

I detta nyhetsbrev vill vi dela med oss av senaste nytt kring vårt 1,5 GW-projekt Skåne Havsvindpark. Vindkraftsparken beräknas producera ca 7 TWh/år, vilket motsvarar ungefär halva Skånes nuvarande elförbrukning. Vi inväntar fortsatt regeringens beslut om tillstånd för byggnation av parken men tror och hoppas att besked kommer snart. Under tiden jobbar vi med att förbereda nätanslutningen och kabelkorridoren på land. 
Uppdatering kring anslutningen till land
I början av maj höll vi ett trevligt och välbesökt samråd i Trelleborg kring landanslutningen. Vi delade information kring projektet, gällande villkor, miljöeffekter från verksamheten samt de åtgärder som planeras för att begränsa åverkan och vi delade också tidsplanen för framtida undersökningar och arbeten. Alla presentationer och kartor som visades på samrådet finns tillgängliga via vår hemsida.

Vi har sedan dess, under vår och tidig sommar, fått in återkopplingar, åsikter och kommentarer från myndigheter, markägare och boende i närheten av anslutningsförslagen. Tack till er som var där och tack för de kommentarer vi har fått in, det uppskattas verkligen. 

Föredragen korridor
Vi har utvärderat alla förslag, åsikter och återkopplingar vi har fått kring de föreslagna kabelrutterna och ser det mest östliga alternativet, se bilden nedan, som det bästa alternativet utifrån avstånd till befintliga boenden, miljöaspekter samt påverkan på existerande infrastruktur. Notera att det slutgiltiga valet av korridor är föremål för ytterligare granskning och kan komma att ändras vid ett senare tillfälle.
Nästa steg – vad händer härnäst?
I höst kommer det dels utföras natur-inventeringar, dels utföras förberedande skrivbordsutredningar med Länsstyrelsen inför framtida arkeologiska förundersökningar. Naturinventeringen utförs av ekologer som vandrar igenom korridorsområdet och notera alla de arter och livsmiljöer som bor där. Syftet är att, på ett icke-invasivt sätt, få mer information om den lokala miljön till vår miljökonsekvensbeskrivning (MKB).

Tidslinje för tillståndsprocessen
Den förväntade tidslinjen för MKB och ansökan om tillstånd för koncessionslinje under första halvåret 2025 håller fortsatt. 
Kontakt
Din åsikt är viktig för oss och därför har du fortsatt möjligt at lämna in synpunkter via mejl till skane-samrad@orsted.com. Om du har några frågor eller vill veta mer om Skåne Havsvindpark, tveka inte att kontakta oss. Du kan nå oss via mejl eller besöka vår hemsida, www.orsted.se/samrad-skane, för mer information.