Ørsted koras till världens mest hållbara energibolag

Ørsted har utsetts till världens mest hållbara energibolag av Corporate Knights Global 100-index för 2024. I Sverige utvecklar Ørsted flera storskaliga havsbaserade vindkraftsparker, bland annat Skåne Havsvindpark söder om Ystad, och har påbörjat byggnationen av FlagshipONE i Örnsköldsvik som blir Europas största anläggning för produktion av e-metanol – förnybart bränsle för sjöfarten.
Ørsted som är världens första, största och mest erfarna utvecklare av havsbaserad vindkraft rankades i dag som världens mest hållbara energibolag. Bolaget kom på förstaplats bland de 292 energibolagen i Corporate Knights 2024 Global 100-index för femte gången. Corporate Knights jämför företags prestation inom hållbarhet gentemot typiska konkurrenter och andra bolag inom olika sektorer. 
  
Sebastian Hald Buhl, Sverigechef på Ørsted, säger: "Vi är glada över att bli erkända av Corporate Knights som världens mest hållbara energibolag. Vår långa och globala erfarenhet inom havsvind och vårt starka hållbarhetsarbete gör att vi är rätt partner för Sverige – vi vill bidra till Sveriges gröna omställning från Ystad till Örnsköldsvik. Med Skåne Havsvindpark kan vi hjälpa till med att sänka elpriserna i Sydsverige redan till 2030.” 

Ingrid Reumert, Senior Vice President för kommunikation och hållbarhet på Ørsted, säger:  "Världens ledare enades under COP28 om att tredubbla den globala kapaciteten för förnybar energi till 2030 – och det kommer att kräva en utbyggnad av förnybara energikällor i en aldrig tidigare skådad takt och skala. Att göra det på ett hållbart sätt är nödvändigt för vår planet, men också för att säkerställa att vindkraften fortsatt har ett starkt stöd i vårt samhälle."
Om Global 100-indexet
Corporate Knights Global 100 index är en årlig ranking av världens 100 mest hållbara företag. Dessa företag representerar de 1 % bästa i världen när det gäller hållbarhetsresultat. Rankningen omfattar industri-, finans-, IT-, konsument- och hälso- och sjukvårdssektorer.

I deras arbete med rankningen 2024 har Corporate Knights analyserat 6 733 företag mot upp till 25 kvantitativa nyckeltal viktade för att återspegla varje branschs påverkansprofil. 

Ørsted rankas som nummer ett bland de 292 energibolagen i Corporate Knights 2024 Global 100-index för femte gången och tar totalt sett 17e plats av världens alla bolag inom alla sektorer. 

Den fullständiga metodiken för 2024 finns här. 
För ytterligare information, vänligen kontakta: 

Ørsted Corporate Communications
Boris Ajeganoff-Nielsen
+45 99 55 48 78
boraj@orsted.com 

Om Ørsted

Ørsteds vision är att skapa en värld som helt och hållet drivs av grön energi. Ørsted utvecklar, bygger och driver havs- och landbaserade vindkraftsparker, solcellsparker, energilagringsanläggningar, anläggningar för förnybar vätgas och gröna bränslen samt bioenergianläggningar. Dessutom tillhandahåller Ørsted energiprodukter till sina kunder. Ørsted är det enda energibolaget i världen med ett vetenskapligt baserat mål för nettonollutsläpp som validerats av Science Based Targets-initiativet (SBTi). Ørsted är även med på CDP Climate Change A List som en global ledare för klimatåtgärder, utöver att rankas som världens mest hållbara energibolag i Corporate Knights index över de 100 mest hållbara företagen i världen 2022. Ørsted har sitt huvudkontor i Danmark och företaget har runt 9000 anställda. Ørsteds aktier finns listade på Nasdaq Copenhagen (Orsted). År 2022 uppgick koncernens intäkter till 132,3 miljarder danska kronor (17,8 miljarder euro). Besök orsted.se eller följ oss på Facebook, LinkedIn, Instagram och Twitter.