Hornsea 2, världens största vindkraftspark, tas i full drift

Ørsted är stolta över att kunna meddela att världens största installerade vindkraftspark, Hornsea 2, nu är i full drift. Den havsbaserade vindkraftsparken på 1,3 GW omfattar 165 vindkraftverk, vilka ligger 89 km utanför Yorkshire-kusten. Hornsea 2 kommer att hjälpa till med att förse över 1,4 miljoner brittiska hem med billig, ren och säker förnybar energi.

Vindkraftsparken ligger bredvid syskonprojektet Hornsea 1, och de kan tillsammans leverera el till 2,5 miljoner bostäder och i hög grad bidra till den brittiska regeringens ambition om att ha 50 GW havsbaserad vindkraft i drift senast 2030. 

Hornsea-zonen, ett område i Nordsjön som täcker mer än 2 000 km2, kommer också att inkludera Hornsea 3. Projektet på 2,8 GW planeras att följa Hornsea 2, efter att ha tilldelats ett så kallat marginalkontrakt från den brittiska regeringen tidigare i år.

Hornsea 2 har spelat en nyckelroll i den pågående utvecklingen av en större och hållbart konkurrenskraftig brittisk leveranskedja för att stödja nästa fas av Storbritanniens framgångssaga inom havsbaserad vindkraft. Bara under de senaste fem åren har Ørsted ingått stora avtal med närmare 200 brittiska leverantörer. Ørsted har hittills investerat 4,5 miljarder brittiska pund i den brittiska leveranskedjan och räknar med att investera ytterligare 8,6 miljarder brittiska pund i leveranskedjan under det kommande decenniet.

Ørsted har nu 13 fungerande havsbaserade vindkraftsparker i Storbritannien, vilka tillhandahåller 6,2 GW förnybar el i landet – tillräckligt för att förse mer än 7 miljoner hem med el. Hornsea 2 bidrar i hög grad till Ørsteds globala ambition att installera 30 GW havsbaserad vindkraft senast 2030. Ørsted har för närvarande ca 8,9 GW havsbaserad vindkraft i drift, ca 2,2 GW under uppbyggnad och ytterligare ca 11 GW tilldelad kapacitet under utveckling, vilket inkluderar Hornsea 3.

Duncan Clark, chef för region Storbritannien på Ørsted: ”Storbritannien är världsledande inom havsbaserad vindkraft och slutförandet av Hornsea 2 är en enorm milstolpe för den havsbaserade vindkraftsindustrin, inte bara i Storbritannien utan även globalt. Aktuella globala händelser belyser mer än någonsin vikten av banbrytande projekt för förnybar energi, som Hornsea 2, vilka hjälper Storbritannien att öka säkerheten och motståndskraften i sin energiförsörjning och sänka kostnaderna för konsumenterna genom att minska beroendet av dyra fossila bränslen.”

Han fortsätter: ”Hornsea 2 kommer inte bara att tillhandahålla billig, ren energi till miljontals hem i Storbritannien, utan projektet har även lett till tusentals högkvalitativa jobb och investeringar motsvarande flera miljarder pund i Storbritanniens leveranskedja för havsbaserad vindkraft. Vi ser fram emot att arbeta med regeringen och branschkollegor för att fortsätta att påskynda utbyggnaden av havsbaserad vindkraft till förmån för bostäder och företag över hela landet.”

För drygt ett år sedan tillkännagav Ørsted sitt tusende vindkraftverk i brittiska vatten och välkomnade det toppmoderna servicefartyget Wind of Hope till sin flotta.

Fakta om den havsbaserade vindkraftparken Hornsea 2

  • 165 vindkraftverk levererar 1,3 GW förnybar el
  • Vindkraftsparken sträcker sig över en yta på 462 km2 – vilket motsvarar mer än 64 000 fotbollsplaner
  • Varje blad på vindkraftverken är 81 m långt och bladspetsen sträcker sig mer än 200 m över havetEn rotation av vindkraftverksbladen kan tillgodose elbehovet i ett genomsnittligt brittiskt hem i 24 timmar
  • 390 km exportkablar under vattenytan överför kraften som genereras från Hornsea 2 till stranden vid Horseshoe Point i Lincolnshire


För mer information, kontakta:


Kontakt
Ørsted Media Relations
Boris Ajeganov
+ 45 99 55 48 78
tomlc@orsted.com

Om Ørsted A/S

Ørsteds vision är att skapa en värld som helt och hållet drivs av grön energi. Ørsted utvecklar, bygger och driver havs- och landbaserade vindkraftsparker, solcellsparker, energilagringsanläggningar, anläggningar för förnybar vätgas och gröna bränslen samt bioenergianläggningar. Dessutom tillhandahåller Ørsted energiprodukter till sina kunder. Ørsted är det enda energibolaget i världen med ett vetenskapligt baserat mål för nettonollutsläpp som validerats av Science Based Targets-initiativet (SBTi), och Ørsted har som mål att leverera en nettopositiv biodiversitetseffekt från alla nya projekt inom förnybar energi som företaget beställer senast från och med 2030. Ørsted är även med på CDP Climate Change A List som en global ledare för klimatåtgärder, utöver att rankas som världens mest hållbara energibolag i Corporate Knights index över de 100 mest hållbara företagen i världen 2022. Ørsted har sitt huvudkontor i Danmark och företaget har 7 292 anställda. Ørsteds aktier finns listade på Nasdaq Copenhagen (Orsted). 2021 uppgick koncernens intäkter till 77,7 miljarder danska kronor (10,4 miljarder euro). Besök orsted.se eller följ oss på Facebook, LinkedIn, Instagram och Twitter.