Hornsea 2, världens största havsbaserade vindkraftspark, snurrar igång

På lördag den 18 december genererades för första gången el på Ørsteds havsvindpark Hornsea 2 – världens största havsbaserade vindkraftspark som ligger 89 km utanför Storbritanniens östkust.

När Hornsea 2:s 165 vindturbiner är i full drift kommer de att kunna generera 1,32 GW förnybar el – och ta över titeln ”världens största vindkraftspark” från tvillingprojektet Hornsea 1. Det invigdes 2019 och har en kapacitet på 1 200 MW. Tillsammans kommer de två parkerna att kunna leverera grönt el som räcker till drygt 2,3 miljoner hushåll i Storbritannien.

Ytterligare två projekt i Hornsea-zonen pågår, då Hornsea 3 beviljades tillstånd i december 2020 och Hornsea 4 just nu är i planeringsfasen. Tillsammans kommer projekten att utgöra ett viktigt bidrag till den brittiska regeringens mål att uppnå nettonollutsläpp senast 2050.

Ørsted har byggt mer vindkraft till havs än något annat företag och har installerat över en fjärdedel av all kapacitet i världen: cirka 1 600 vindkraftverk som levererar grön el idag.

I Sverige utvecklar Ørsted två projekt, ett utanför Skåne och ett utanför Gotland, som tillsammans kommer att ha en installerad kapacitet på uppemot 3 000 MW – motsvarande elbehoven för omkring 1,2 miljoner svenska hushåll.

Patrick Harnett, programdirektör för Hornsea 2 på Ørsted, säger:
– Att vi nu genererar el för första gången är en viktig milstolpe för projektet och ett stolt ögonblick för hela vårt team på Ørsted. Att uppföra ett projekt av den här storleken går endast med täta samarbeten, hårt jobb, och mycket engagemang. Nu när vi installerar de återstående vindturbinerna och fortsätter med testning och driftsättning in i det nya året kan vi äntligen också se mållinjen.

Duncan Clark, chef för region Storbritannien på Ørsted, säger:
– Klimatförändringarna är ett av de absolut största hoten som världen står inför idag, och på Ørsted tror vi att lösningen ligger i att utveckla förnybara energikällor i mycket större skala än det har gjorts hittills. Storbritannien är världsledande inom havsbaserad vindkraft, och våra Hornsea-projekt har bidragit till att bana vägen för nästa generations vindkraftsparker till havs. Att vi nu når denna milstolpe på Hornsea 2 är ett bevis på den otroliga skicklighet och engagemang som alla inblandade visat upp.

Om Ørsted – världsledande inom havsbaserad vindkraft
Ørsted är världsledande inom havsbaserad vindkraft med 30 års erfarenhet av att utveckla, bygga, finansiera och driva havsbaserade vindkraftsparker. Företaget har för närvarande 27 havsbaserade vindkraftsparker i drift, ytterligare två under utbyggnad och totalt 7,6 GW installerad havsbaserad vindkraftskapacitet globalt, vilket förser 18 miljoner människor med ren, förnybar energi.

Ørsteds vision är en värld som drivs helt och hållet med grön energi. Ørsted utvecklar, bygger och driver havsbaserade vindkraftsparker, både landbaserade och havsbaserade, solcellsparker, energilagringsanläggningar, och bioenergianläggningar, och förser samtidigt sina energilösningar.

Ørsted rankas som världens mest hållbara energibolag i Corporate Knights index för 2021 över de 100 mest hållbara företagen i världen och uppmärksammas på CDP:s A-lista som en global ledare för klimatåtgärder. Bolagets huvudkontor finns i Danmark och Ørsted sysselsätter 6 672 anställda. Ørsteds aktier finns listade på Nasdaq Copenhagen (Orsted). Under 2020 var koncernens omsättning 52,6 miljarder DKK (7,1 miljarder EUR). Besök orsted.se eller följ oss på Facebook, LinkedIn, Instagram och Twitter.

Kontakt
Ørsted Media Relations
Tom Christiansen
+45 99556017
tomlc@orsted.com