Ørsted utser ny VD för Ørsted Onshore

Ørsted har utsett Neil O’Donovan till VD för Onshore-verksamheten och ny medlem i ledningsgruppen med verkan från och med den 15 september 2021. Neil O’Donovan har varit tillförordnad VD för Ørsted Onshore sedan den tredje augusti 2021 och innan dess operativ chef (COO) sedan 2018. 

Efter att Ørsted Onshores tidigare VD, Declan Flanagan, avgick från positionen i början av augusti detta år, har Neil O’Donovan verkat som tillförordnad VD. Under tiden utförde Ørsted en mycket rigorös rekryteringsprocess, där både interna och externa kandidater utvärderades, som tillslut resulterade i att Neil O’Donovan ansågs vara bäst lämpad som verkställande vice ordförande och VD för Onshore. 

Onshore-verksamhetsdelen har vuxit snabbt sedan den blev en del av Ørsted under 2018, och består nu av vindkraft, solkraft, och batteriinfrastruktur  i USA och Europa, med totalt 4 GW i drift eller under konstruktion. Som operativ chef för Ørsted Onshore har Neil spelat en viktig roll i att lyckas skala upp verksamheten, och nu fortsätter han sin resa med Ørsted Onshore genom att ta rollen som VD. Innan började på Ørsted hade Neil en lång karriär, med globala roller inom teknologi, verksamhetsstyrning, och kommersiella funktioner i energisektorn. Han har en MA i maskinteknik från University of California, Berkeley, USA.

Mads Nipper, gruppordförande och VD för Ørsted, säger:

”Det är ett nöje att välkomna Neil till ledningsgruppen som VD för Onshore. Vi har haft en genomförlig rekryteringsprocess, och det är inget tvivel om att Neil är den bästa personen för att ta över ledarskapet för Ørsted Onshore och för att accelerera Onshores tillväxtresa. Med en stark teknisk grund i ingenjörskonst, dokumenterade resultat av lyckad projektutveckling, och ett starkt kommersiellt fokus, har Neil varit instrumentell i att ta Onshore dit det är idag. Han är en utmärkt ledare med en riktigt härlig personlighet, och jag ser verkligen fram emot att jobba tillsammans med Neil i ledningsgruppen.”

Neil O’Donovan, VD för Ørsted Onshore, säger:

”Jag är verkligen glad över utnämnandet, och ser fram emot att varaktigt få leda vårt världsklassiga team på Onshore. Vi är på stadig väg mot att positionera verksamheten för att nå våra mål för 2030, och att fortsätta bygga upp Onshores redan starka momentum. Jag ser fram emot att gå med i ledningsgruppen och att arbeta med Onshore-teamet och alla andra kollegor i Ørsted för att snabba på vår tillväxt i enlighet med Ørsteds bästa och vår vision av en värld som helt drivs av grön energi.”

Neil O’Donovan kommer att utgå från Dublin men kommer även att arbeta från Onshores andra verksamhetsorter med att leda den fortsatta expansionen av Onshore i USA, Europa, och globalt.

Ørsted Onshore har ambitionen att nå 17,5 GW i drift och under konstruktion till år 2030, och siktar på att leverera ca 1,5 GW i ytterligare kapacitetårligen baserat på en bredd av värdeskapande tillväxtmöjligheter. 

Neil O’Donovans yrkesmässiga erfarenhet

  • 2018-idag: Chief Operating Officer, Onshore
  • 2016-2018: Vice President, Lincoln Clean Energy
  • 2011-2016: Project Director , Lincoln Clean Energy
  • 2008-2011: Programme Director, Stirling Energy Systems (SES)
  • 2007-2008: Senior Consultant, Booz Allen Hamilton
  • 2002-2007: Cell Leader, General Electric

Om Ørsted
Ørsteds vision är en värld som helt drivs av grön energi. Ørsted utvecklar, bygger, och driver vindkraftsparker till land och till havs, solkraftsparker, energilagringsanläggningar, och bioenergianläggningar, och förser sina kunder med energiprodukter. Ørsted rankas som världens mest hållbara energiföretag i Corporate Knights index över de 100 mest hållbara företagen i världen år 2021, och nämns i CDP Climate Change A-listan som en global ledare inom klimatåtgärder. Ørsted har sitt huvudkontor i Danmark och sysselsätter 6672 personer världen över. Ørsteds aktie är noterad på Nasdaq Copenhagen (Orsted). År 2020 var koncernens omsättning 52,6 miljarder danska kronor (7,1 miljarder EUR). Besök orsted.com eller följ oss på Facebook, LinkedIn, Instagram, och Twitter.