Ørsted bryter mark med sitt första projekt för förnybar vätgas

Ørsted har påbörjat byggnationen för H2RES-projektet i Köpenhamn.

Idag inledde Dan Jørgensen, Danmarks energiminister, den banbrytande ceremonin för H2RES-projektet som del av den pågående uppstarten av Ørsteds första projekt för förnybar vätgas.

H2RES kommer att ha en kapacitet på 2 MW och kommer att ligga i Ørsteds lokaler på Avedøre Holme i Köpenhamn. Projektet syftar till att undersöka hur man bäst kan kombinera en effektiv elektrolysare med fluktuerande kraftförsörjning från havsbaserad vind, med hjälp av Ørsteds två havsbaserade vindkraftverk med kapacitet 3,6 MW vid Avedøre Holme.

Anläggningen kommer att producera upp till cirka 1 000 kg förnybar vätgas om dagen, vilket kommer att användas för att driva nollutsläppsvägstransporter i Storköpenhamn och på Zeeland. Projektet förväntas producera sitt första väte i slutet av 2021.

På mindre än tre år har Ørsted, tillsammans med samarbetspartners, etablerat nio förnybara vätgasprojekt i Danmark, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien. Projekten har varit allt från demonstrationsprojekt som H2RES till framtidsplaner för projekt i industriell skala som de potentiellt 1 300 MW inom ”Green Fuel for Denmark”.

Anders Nordstrøm, vice president och chef för Ørsteds vätgas- och PtX-verksamhet, säger:

"H2RES kommer att vara ett litet, men mycket viktigt första steg för att förverkliga Ørsteds stora ambitioner för förnybar vätgas, som snabbt har visat sig vara ett centrum i den gröna omvandlingen av den europeiska ekonomin till nollutsläpp 2050. På Ørsted tror vi att förnybar vätgas kan bli ett industriellt fäste för flera europeiska ekonomier, inklusive Danmark, samtidigt som det också bidrar avsevärt till att minska utsläppen från utsläppsintensiva sektorer såsom transport och industri. "

Det energitekniska Utvecklings- och Demonstrationsprogrammet (EUDP) lett av den danska Energistyrelsen har tidigare tilldelat 34,6 miljoner DKK till utvecklingen av H2RES-projektet till Ørsted, Everfuel Europe A / S, NEL Hydrogen A / S, Green Hydrogen Systems A / S, DSV Panalpina A / S, Hydrogen Denmark och Energinet Elsystemansvar A / S.

Om Ørsted
Ørsteds vision är en värld som drivs helt och hållet av grön energi. Ørsted utvecklar, konstruerar och driver vindkraftverk till havs och på land, solenergiparker, anläggningar för energilagring, bioenergiplantager och tillhandahåller produkter inom energi till sina kunder. Ørsted rankas som ett av världens mest hållbara energiföretag i Corporate Knights 2021 Index över de 100 mest hållbara företagen i världen och är med på CDP Climate Change As lista som en global världsledare inom klimatåtgärder. Huvudkontoret finns i Danmark och Ørsted har 6 311 anställda. Ørsteds aktie är listad på Nasdaq Copenhagen (Orsted). År 2020 uppgick koncernens intäkter till 52,6 miljarder danska kronor (7,1 miljarder euro.). Besök orsted.com eller följ oss på Facebook, LinkedIn, Instagram och Twitter.

Kontaktinformation
Ørsted mediarelationer:
Michael Korsgaard
+45 99 55 94 25
mikon@orsted.com