Ørsted och Amazon tecknar Europas största PPA (power purchase agreement) för havbaserad vindkraft

Teknikföretaget Amazon, som är baserat i Seattle, Washington, har tecknat ett 10-årigt power purchase agreement, PPA, med Ørsted som är världsledande inom havsbaserad vindkraft. Amazon köper el motsvarande 250 MW från Ørsteds planerade 900 MW havsbaserade vindkraftspark Borkum Riffgrund 3 i Tyskland. Detta kommer att bidra till Amazons mål om att drivas på 100% förnybar energi 2030, som en del av företagets mål att bli koldioxidneutralt till 2040.

Rasmus Errboe, Senior Vice President, chef för Region Continental Europe på Ørsted Offshore och ansvarig för PPA säger:

”Vi välkomnar att Amazon visar ledarskap inom företagsinvesteringar för förnybar energi vilket hjälper till att driva den gröna energiomställningen framåt. Detta avtal visar att Ørsted har goda förutsättningar att hjälpa företag med gröna ambitioner att arbeta med den globala klimatutmaningen. Vårt PPA med Amazon för Borkum Riffgrund 3 kommer att föra detta banbrytande projekt ett steg närmare att realiseras utan subventioner och det kommer att leverera stora mängder ren el till Tysklands gröna omställning. Tyskland är en attraktiv marknad för Ørsted, med sitt senaste beslut att 40 GW havsbaserad vindkraftskapacitet ska vara installerad till 2040.”

"Vi är stolta över att samarbeta med Ørsted kring Amazons första PPA för havsbaserad vindkraft, Europas största om 250 MW förnybar energi", säger Nat Sahlstrom, direktör för Amazon Energy. ”Vindkraftsparken Borkum Riffgrund 3 kommer att bidra till vårt mål att driva vår verksamhet med 100% förnybar energi och bli koldioxidneutrala till 2040.”

Vårt PPA på 250 MW, det största någonsin för havsbaserad vindkraft i Europa, kommer att hjälpa Amazon att uppnå sitt åtagande att vara koldioxidneutralt till 2040, vilket anges i företagets klimatlöfte. Detta är Ørsteds andra PPA med Amazon, efter avtalet 2016 om 253 MW från Amazons landbaserade vindkraftspark i Scurry County, Texas.

Med detta avtal med Amazon har Ørsted under de senaste tolv månaderna tecknat PPA:er för en sammanlagd kapacitet på 1 301 MW från sin globala portfölj för havsbaserad vindkraft.

Detta tillkännagivande ändrar inte Ørsteds tidigare finansiella riktlinjer för budgetåret 2020 eller den aviserade förväntade investeringsnivån för 2020.

Fakta om Borkum Riffgrund 3

  • Borkum Riffgrund 3 förväntas tas i bruk 2025, efter Ørsteds slutliga investeringsbeslut som väntas komma i slutet av 2021.
  • Borkum Riffgrund 3 kommer att ha en total kapacitet på 900 MW och kommer att ligga i tyska Nordsjön intill Ørsteds befintliga havsbaserade vindkraftsparker Borkum Riffgrund 1 och Borkum Riffgrund 2.
  • Vindkraftsparken kommer att byggas och drivas utan subventioner. Detta möjliggörs av en rad positiva faktorer, såsom användning av nästa generations vindkraftsteknik, mycket bra platsförhållanden, höga vindhastigheter, nätanslutningskostnader som inte är en del av projektet, plus potentialen att stabilisera intäkterna genom PPA:er, som detta 250 MW-avtal med Amazon.
  • Borkum Riffgrund 3 består av tre havsbaserade vindkraftsprojekt som ursprungligen tilldelades Ørsted vid auktioner under 2017 och 2018 under namnen Borkum Riffgrund West 1 (420 MW), Borkum Riffgrund West 2 (240 MW) och OWP West (240 MW). De tre projekten döptes om i september 2019 och kommer att byggas som ett gemensamt projekt under namnet Borkum Riffgrund 3.
  • I december 2019 tecknade Ørsted ett 10-årigt PPA med Covestro, en världsledande leverantör av högpresterande polymermaterial. Enligt avtalet kommer Covestro att köpa el motsvarande 100 MW från Borkum Riffgrund 3. 

För ytterligare information, kontakta gärna:

Ørsted Group Media Relations
Tom Christiansen
+45 99 55 60 17
tomlc@orsted.com

Ørsted Investor Relations
Allan Bødskov Andersen
+45 99 55 79 96
ir@orsted.com

Om Ørsted
Ørsteds vision är att skapa en värld som drivs av förnybar energi. Ørsted utvecklar, konstruerar och driver havbaserade och landbaserade vindkraftsparker, solenergiparker, energilagring och bioenergianläggningar samt tillhandahåller energiprodukter till sina kunder. Ørsted rankas som nummer 1 i Corporate Knights 2020-index över de 100 mest hållbara företagen i världen och är erkänd på CDP:s klimatförandringslista som en global ledare inom klimatåtgärder. Huvudkontoret finns i Danmark och Ørsted har över 6 000 anställda. Ørsteds aktier är noterade på Nasdaq Copenhagen (Orsted). År 2019 hade företaget en omsättning på 67,8 miljarder DKK (9,1 miljarder EUR). För mer information om Ørsted, besök orsted.com. 

Bilaga