Ørsteds första havbaserade vindkraftspark i Nederländerna står klar

Ørsted har färdigställt den havbaserade vindkraftsparken Borssele 1 & 2. Vindkraftsparken har en kapacitet på 752 MW, vilket gör den till den största havsbaserade vindkraftsparken i Nederländerna och den näst största vindkraftsparken till havs i världen. Borssele 1 & 2 ger tillräckligt med grön el för att driva en miljon holländska hushåll. Borssele 1 & 2 är Ørsteds första havsbaserade vindkraftspark i Nederländerna. 

Foto från Borssele 1 & 2

Henrik Poulsen, VD och koncernchef för Ørsted, säger: "Detta är en viktig milstolpe för den gröna omställningen och för Ørsted. Vi är stolta över att vi har färdigställt vår första havsbaserade vindkraftpark i Nederländerna, som är en av de globala ledarna i energiomställningen. Med Borssele 1 & 2 som det första steget, vi vill ge ett betydande bidrag till den holländska övergången från fossil till förnybar energi. Vi är stolta över att vi slutförde detta storskaliga, förnybara energiprojekt i tid och inom budgeten under Covid-19-pandemin, samtidigt som vi behållit vårt fokus på hälsa och säkerhet."

1991 byggde Ørsted världens första havsbaserade vindkraftspark i Danmark. Sedan dess har Ørsted byggt och driver mer än 25 vindkraftsparker till havs. Turbin nummer 25 som installerades vid Borssele 1 & 2-vindkraftverket var samtidigt den 1 500:e havsbaserade vindkraftsturbinen som installerades inom Ørsteds portfölj.

Steven Engels, General Manager för Benelux på Ørsted, säger:

"Det är fantastiskt att vi nu kan leverera tillräckligt med grön el för att driva en miljon holländska hushåll. Ørsted har levererat vad vi lovade 2016, då vi vann anbudet med ett banbrytande budpris. Att vi förverkligar det första projektet inom det omfattande programmet för utbyggnaden av havsbaserad vindkraft i Nederländerna är en viktig milstolpe för den holländska energiomställningen. Jag vill tacka de nederländska nationella och regionala regeringarna och många andra intressenter som har hjälpt oss att uppnå detta resultat. Zeeland har välkomnat oss med öppna armar, vilket ger en utmärkt utgångspunkt för vår verksamhet vid Vlissingen under många år framöver. Dessutom är det en bra grund för framtida projekt kring minskningen av koldioxidutsläppen från företagen i regionen, till exempel det förnybara vätgasprojektet som vi annoncerat tillsammans med Yara".

Flemming Thomsen, Ørsteds Senior Program Director för Borssele 1 & 2 säger:

"Tillsammans med våra leverantörer har vårt team framgångsrikt installerat den här vindkraftsparken av hög kvalitet på mindre än nio månader. Genom att införa ytterligare hälso- och säkerhetsåtgärder, både till havs och på land, kunde vi fortsätta byggandet under en global pandemi. Vi är tacksamma och stolta över det resultat som levererats och glada att se driftsättningen av Borssele 1 & 2."

Fakta om Borssele 1 & 2

Ägare: Ørsted
Total kapacitet: 752 MW
Vindkraftverk: 94 st Siemens Gamesa 8 MW
Fundament: Monopile
Area: 112 km2
Nät på land och till havs: TSO TenneT
I drift: Q4 2020
Vattendjup: 14-36 meter
Avstånd till kusten: 23 km utanför Zeelands kust
Drift- och underhållsbas: Vlissingen
Kapacitet: Kan förse 1 miljon holländska hushåll med el
Huvudleverantörer: Siemens Gamesa, Sif, Bladt, EEW SPC, EEW OSB och Nexans
Installation: DEME Offshore, Van Oord


Kontaktinformation
Ørsted Media Relations
Tom Christiansen
tomlc@orsted.dk
Tlf. 99 55 60 17