Biogas till företaget? Så här väljer du rätt leverantör

Kanske funderar du på hur ditt företag kan bidra till en mer hållbar framtid – och vill samtidigt stärka er marknadsposition med ett mer klimatvänligt varumärke. Att gå över till biogas är ett enkelt och effektivt sätt att uppnå dessa mål. Men vad bör du tänka på när du väljer leverantör av biogas till företaget? 
Om ditt företag idag använder naturgas är övergången till biogas en av de smartaste förändringarna du kan göra. Biogas är ett helt förnybart och klimatneutralt bränsle till ett konkurrenskraftigt pris. Den stärker ditt företags klimatprofil och visar att ni ligger i framkant i omställningen till ett hållbart samhälle.

Dessutom är det ruskigt enkelt. Eftersom biogas levereras i samma gasnät som naturgas behöver du inte ändra på något utan meddelar bara din leverantör hur mycket biogas du vill ha. Du kan välja att börja med en mindre mängd och öka på efter hand, eller ställa om till 100 procent förnybar biogas direkt.

Fem viktiga punkter när du väljer biogasleverantör


Det finns en rad leverantörer att välja mellan – allt från de stora jättarna som har en bred portfölj där även biogas ingår, till mer specialiserade leverantörer med stor kunskap inom just biogas. Vilken som passar ditt företag allra bäst beror på flera faktorer. Här får du de fem viktigaste sakerna att tänka på för att du ska bli nöjd med ditt val både idag och i morgon.
handshake

Stabil och pålitlig leverantör

Gas ska vara enkelt, men måste även fungera säkert och pålitligt varenda dag, året runt, för att vara med och skapa affärsnytta i er verksamhet. Det är viktigt att din leverantör har rätt fokus, lång erfarenhet och kan lämna goda referenser. Visste du till exempel att Ørsted har levererat gas till svenska företag sedan 1985 och genom åren gjort regelbundna investeringar för att garantera säkra leveranser – och har riktigt många nöjda kunder.
communicate

Lätt att komma i kontakt med

Många uppskattar att kunna ha en relation med sin leverantör, och inte bara vara ett kundnummer i ett system. Det ska vara enkelt att få goda råd, svar på frågor eller bara stämma av läget. Hos Ørsted har du en direktlinje till din kontaktperson. Det är bara att ringa – vi har inga automatsvar. Vi försöker också underlätta för dig på alla tänkbara sätt. Eftersom biogas är skattebefriad har vi exempelvis skapat en guide som visar steg för steg hur du går tillväga för att söka tillbaka din skatter via Skatteverkets e-tjänst.

money

Tydlighet kring avtal och kostnad

Din leverantör bör förstå att energiförbrukningen är en viktig del av din verksamhets budget, och därmed kunna ta fram enkla och flexibla avtal. På Ørsted tycker vi att klimatvänlig energi ska vara ett självklart val för alla företag – och anpassar därför energiavtalet efter just dina behov. Med Ørsted får du en leverantör som förstår hur ditt energiavtal bäst integreras i en hållbar, lönsam affärsmodell. 
bright idea

Kunskap och skräddarsydd rådgivning 

Det är värdefullt om din leverantör har energiexperter som snabbt kan ge svar på alla dina frågor. Eftersom Ørsted i Sverige är specialiserade på biogas och naturgas till företag har vi riktigt stor kunskap och lång erfarenhet, som alltid står till ditt förfogande. Vi ger dessutom proaktiv rådgivning kring energiavtal och energiinköp samt hållbarhetsarbete i stort.

Med exempelvis Energy Risk Management får du en skräddarsydd lösning för dina energiinköp där vi tar fram en anpassad riskstrategi för ditt företag och bevakar strategiskt börsen åt dig enligt din verksamhets riskprofil.

sustainability

Övergripande klimatprofil

En del energiföretag har mycket breda portföljer, och erbjuder olika typer av energi till olika kunder på olika marknader. Vill du göra ett optimalt val för klimatet kan det vara klokt att titta närmare på leverantörens övriga verksamhet, och vilka strategiska satsningar som görs. Visste du till exempel att Ørsted rankas som världens mest hållbara energibolag 2019 – och världens fjärde mest hållbara företag alla kategorier. Vi springer därmed om drygt 7 500 bolag världen över tack vare vårt gedigna arbete med den gröna energiomställningen.