Rekordfyllda lager ger stabilt lågt gaspris

Framför allt välfyllda gaslager men även något sjunkande oljepris, har gett gasen en nedåtgående pristrend under vår och sommar. Gott om gas inför vintern ger också god beredskap inför kallt väder.

Kombinationen av en mild vinter och riklig tillgång på gas har gjort att gaslagren efter vintern är fyllda till historiskt höga nivåer, och inflödet av gas är fortfarande stort. Det betyder att det nu och ett tag framöver finns gott om gas i relation till efterfrågan, vilket ger ett stabilt lägre gaspris. 

Det betyder också att kommande vinter kan starta med fyllda gaslager, vilket ger god beredskap inför perioder med kallt väder.

Den svenska och danska gasmarknaden står dock inför en intressant strukturförändring. Det danska naturgasfältet Tyra, som hittills levererat större delen av den svenska och danska gasen, stängs för renovering till och med år 2022. Naturgasen kommer därför framöver att behöva tillföras från andra gasfält i exempelvis Tyskland.

Läs mer om Tyra

Pressat oljepris påverkar även till viss del

Oljepriset har pressats nedåt, främst på grund av oro för handelskrig mellan USA och Kina men delvis även Donald Trumps tweets om tullar på mexikanska varor. Trots att gaspriset blir allt mer frikopplat från oljepriset, gav även detta gaspriset viss hjälp nedåt. 
 
mail

Vill du ta del av vår löpande prisbevakning på gas?


Få marknadsinsikten på danska eller engelska veckovis direkt i din inkorg genom att registrera dig här eller få månadsvis summeringar av prisläget och annan relevant information genom att bli prenumerant på vårt nyhetsbrev via formuläret nedan.
orsted employee

Missa ingenting!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få uppdateringar och nyheter direkt till din inkorg