Priset på gas fortfarande lågt

Den nedåtgående pristrenden på gas i Europa ser ut att hålla i sig. De senaste veckorna har gaspriset legat förhållandevis stabilt – däremot ser det ut att kunna stiga igen inför årets kallare säsong.
Tack vare att det fortsätter strömma in leveranser av flytande naturgas (LNG) till Europa är tillgången på gas här fortfarande mycket god för att vara den här tiden på året. 

De europeiska gaslagren är välfyllda inför sommaren, och prisutvecklingen på kol och olja under maj ser inte ut att ha haft någon större inverkan på gaspriset som den ofta har.

Svängningar på oljemarknaden – men stabilt gaspris

Ett tag såg svängningar på oljemarknaden ut att kunna spilla över även på gasmarknaden.  I början på maj gick nämligen USA ut med beskedet att man kommer att fortsätta sina sanktioner mot de länder som importerar olja från Iran. 

Oron kring sanktionerna på oljemarknaden påverkade dock inte gasmarknaden.

Men i och med att LNG-leverantörerna får allt bättre betalt för sina leveranser i Asien jämfört med vad de får i Europa kan vi komma att se en minskning av LNG-inflödet. 

Får vi därtill en kall vinter i år kan det innebära att tillgångarna på gas minskar, samtidigt som efterfrågan ökar – vilket kommer att pressa upp gaspriset.
mail

Vill du ta del av vår löpande prisbevakning på gas?


Få marknadsinsikten på danska eller engelska veckovis direkt i din inkorg genom att registrera dig här eller få månadsvis summeringar av prisläget och annan relevant information genom att bli prenumerant på vårt nyhetsbrev via formuläret nedan.
orsted employee

Missa ingenting!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få uppdateringar och nyheter direkt till din inkorg