Oro på gasmarknaden - men gaspriset är fortsatt lågt

För första gången sedan oktober förra året steg gaspriset i början på april. Det ledde till nervositet på gasmarknaden, men stigningen blev inte långvarig. Gaspriset i Europa är nu fortsatt ovanligt lågt inför sommaren.
 
Oron i början på april berodde på att Norge, som levererar mycket gas till resten av Europa, plötsligt och oförutsett minskade gasflödet till den europeiska marknaden utan någon officiell förklaring. 

Marknaden befarade att det var av kommersiella skäl – att Norge helt enkelt tyckte priset på gas varit för lågt under för lång tid – och oron kring detta fick gaspriset att börja stiga.

Dessutom bidrog stigande kol- och oljepriser till att även dra med sig gaspriset upp.

Men prisstigningen blev inte långvarig. Efter bara några dagar hade Norge återgått till normala gasleveranser och prisstigningen på marknaden avtog.

Gasen kan bli en ännu populärare energikälla i sommar


Såhär i slutet på april kan vi se att priset på olja verkar nå nya höjder för i år, men att gaspriset tycks ligga kvar på ovanligt låga nivåer. 

Det finns fortsatt goda tillgångar på gas i gaslagren och marknaden är välförsedd inför den kommande sommaren.

Med såhär goda tillgångar på gas blir det mer lönsamt att även använda gas för att framställa el i sommar som ett alternativ till att använda kol.
mail

Vill du ta del av vår löpande prisbevakning på gas?


Få marknadsinsikten på danska eller engelska veckovis direkt i din inkorg genom att registrera dig här eller få månadsvis summeringar av prisläget och annan relevant information genom att bli prenumerant på vårt nyhetsbrev via formuläret nedan.
orsted employee

Missa ingenting!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få uppdateringar och nyheter direkt till din inkorg