Priset på gas fortsätter att sjunka efter mild vinter

Under mars 2019 har gaspriset i Europa fortsatt att sjunka. Goda tillgångar på gas efter vintern, kombinerat med stora leveranser från Asien, gör att gaspriset är lägre än normalt för den här tiden på året.
I början av mars befarade man en ny köldknäpp i Europa med ett stigande gaspris som följd, men så blev inte fallet. Det milda vädret höll i sig. Under de senaste veckorna har priset på gas i stället fortsatt att sjunka, trots att priset på kol och olja – som brukar dra med sig gaspriset – tidvis har stigit.

Nu är priset på gas så pass lågt att gasen kan börja konkurrera med andra bränslen inom elsektorn, något som inte brukar vara möjligt.

Goda tillgångar på gas inför sommaren


Vanligtvis behöver gaslagren fyllas på igen efter vinterhalvåret, då kylan gjort att det gått åt mycket gas till bränsle och uppvärmning. Eftersom vintern varit mild finns det dock mer gas kvar i lagren än vad det brukar göra i mars.

Dessutom är det låg efterfrågan på flytande naturgas (LNG) i Asien, vilket har fått asiatiska producenter att skeppa mer gas till Europa. Det har även Ryssland och Norge gjort. Därmed är tillgången på både gas och flytande naturgas i Europa god.

Håller det milda vädret i sig nu kan även det låga gaspriset hålla i sig, med fortsatt goda tillgångar inför sommaren. 
mail

Vill du ta del av vår löpande prisbevakning på gas?


Få marknadsinsikten på danska eller engelska veckovis direkt i din inkorg genom att registrera dig här eller få månadsvis summeringar av prisläget och annan relevant information genom att bli prenumerant på vårt nyhetsbrev via formuläret nedan.

Missa ingenting!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev med hjälp av formuläret nedan.

far och son leker med drake utomhus

Få inspiration och användbara tips!

Vill du få viktiga nyheter från oss och marknadsanalyser om prisläget direkt i inkorgen?