Rekordmånga svenska företag vill ha biogas

Efterfrågan på biogas ökar bland svenska företag. Aldrig tidigare har det varit så populärt att ställa om till förnybar gas – och ny statistik visar att trenden fortsätter.
Mellan 2016 och 2017 tredubblades andelen biogas i det svenska stamnätet. Allt fler företag blev intresserade av förnybar energi och valde att ställa om till biogas helt eller delvis. Nu visar färsk statistik från Gasbarometern att trenden fortsätter. 

Bara under första halvåret 2018 ökade andelen biogas i stamnätet från 10,4 procent till 18,6 procent. Räknar vi även med den biogas som levereras via andra anslutna distributionsnät blir siffran hela 22,4 procent.

Det finns alltså just nu rekordmycket förnybar gas i det svenska gasnätet.

– Den starka utvecklingen visar två saker: dels att allt fler efterfrågar allt mer biogas, dels att gasnätet är en effektiv transportväg som spelar en viktig roll i omställningen mot fossilfria alternativ, säger Johan Zettergren, VD på Swedegas, i en pressrelease.

Målet: Bara biogas i stamnätet

Tillsammans med E.ON, Göteborg Energi, Modity och Axpo är Ørsted en av de aktörer som handlar med gas i stamnätet. Vi är förstås mycket glada över den här utvecklingen, och stolta över alla trendsättande svenska företag som väljer biogas. Det är ni som visar vägen framåt.

Vi ser tydligt hur biogasen skapar värde både ur klimatsynpunkt och underhållssynpunkt, men även ur marknadsföringssynpunkt – det är mycket tacksamt att kunna konstatera att man driver sin verksamhet och produktion med 100 procent förnybar energi.

Målet är att 30 procent av all gas i det svenska stamnätet ska vara förnybar till år 2030. Till år 2050 ska vi nå 100 procent, och det är fullt möjligt om vi gör det tillsammans.

 

kontaktperson och kund på möte
Kontakta oss

Är du nyfiken på biogas, eller intresserad av att byta från naturgas till biogas? 

Det är enkelt gjort. Hör av dig till oss, så berättar vi mer.