Ledande varumärken väljer biogas

Starka varumärken har satsat stort på att äga sin position på marknaden, och ser värdet av att fortsätta utveckla sin investering på bästa sätt. För att säkerställa långsiktighet och konkurrenskraft är det viktigt att ligga i framkant när det gäller hållbarhet. Därför väljer allt fler företag att gå över till biogas.
Inte minst i södra och västra Sverige har vi sett en tydlig trend i att välja förnybar energi från biogas de senaste åren, men skiftet till biogas omfattar hela landet. Andelen biogas i stamnätet är nu högre än var den någonsin har varit, visar Swedegas senaste Gasbarometer.

Här är några exempel på hur ledande varumärken stärker sin position inom hållbarhet genom att helt eller delvis driva sin verksamhet med biogas: 

 

Skånemejerier minskar utsläppen

Skånemejeriers största anläggning i Malmö drivs helt av förnybar energi i form av biogas – som ett sätt att uppfylla företagets höga målsättningar vad gäller miljö och hållbarhet. 

Genom att gå från naturgas till biogas minskar Skånemejerier sina utsläpp med över 5400 ton koldioxid, vilket kan jämföras med 540 normalstora svenska villors årliga utsläpp om de eldar med eldningsolja.

 

Estrella sluter cirkeln

Chipstillverkaren Estrellas anläggning i Angered har också gått från naturgas till biogas, och minskar därmed sina koldioxidutsläpp med 92 procent. 

Som en del av sin långsiktiga strategi har företaget länge lämnat biologiskt avfall till produktion av biogas, så nu är cirkeln sluten. Ambitionen är att vara helt CO2-neutrala år 2020, genom ett omfattande förändringsarbete.

 

Zoégas tar vara på restprodukterna

Zoégas kafferosteri i Helsingborg har minskat sina utsläpp av växthusgaser med 90 procent – främst genom att byta från naturgas till biogas. 

Målsättningen är att verksamheten inte ska ha någon miljöpåverkan alls år 2030, och man undersöker andra åtgärder som att ta vara på överskottsvärme och att göra pellets för uppvärmning av resterna från kaffebönorna.

 

Berendsen Textil Service byter naturgas mot biogas

På Berendsen har man under många år arbetat aktivt med miljöfrågor, bland annat med olika typer av reningsverk för avloppsvatten och med att Svanen-certifiera sina anläggningar. 

Eftersom Berendsen varje dygn hanterar 300 ton textiler på sina anläggningar runt om i landet, kan en liten ändring göra stor skillnad. Nu går Berendsen över från naturgas till biogas i många anläggningar och reducerar därmed sina koldioxidutsläpp med över 3 100 ton per år, vilket motsvarar över 700 flygresor till Thailand. 

 

Scan minskar sin klimatpåverkan

På HK Scans anläggning i Kristianstad växlar man successivt ut gasol mot biogas, och minskar därmed sin klimatpåverkan med 3 200 ton koldioxid per år.

 

Operakällaren 

För att attrahera en medveten och köpstark målgrupp har många restauranger byggt en tydlig hållbarhetsprofil, och använder helst råvaror som är småskaligt och ekologiskt närproducerade. Att välja förnybar energi som biogas är ett naturligt steg i samma riktning. 

För att hjälpa restaurangbesökare att göra hållbara val har restaurangguiden White Guide infört märkningen 100 procent biogas. Först ut att få den var Operakällaren i Stockholm, tätt följd av många framstående krogar över hela landet. 
 
kontaktperson och kund på möte
Kontakta oss

Är du nyfiken på biogas, eller intresserad av att byta från naturgas till biogas? 

Det är enkelt gjort. Hör av dig till oss, så berättar vi mer.