Gaspriserna fortsätter neråt

Förra veckan nådde gaspriserna nya lägstanivåer. Det ovanligt milda vädret i hela Europa har gjort att prisutvecklingen på börsen har fortsatt neråt och om temperaturerna håller i sig kan priserna komma att sjunka ännu mer den närmsta tiden. Samtidigt väntas nya besked från Nederländerna och USA i vinter som kommer att påverka gasmarknaden.
Förra veckan nådde gaspriserna återigen nya lägstanivåer. Anledningen är främst att vädret har varit ovanligt milt i hela Europa och så länge temperaturen håller i sig kan priserna sjunka ännu mer.
 
Generellt har temperaturerna i Europa legat flera grader över genomsnittet för november. Den ljumma senhösten i kombination med goda tillgångar på gas och flytande naturgas har fått priset att fortsätta neråt. 
 
Även om vädret blir kallare den närmsta tiden kommer temperaturerna troligen att ligga kvar över normalnivån och därmed hålla nere priserna, som varit rekordlåga den här hösten.
 
Nya besked i december
I december kommer Nederländerna att ge nya besked om gasproduktionen vid Gröningen, Europas största naturgasfält, inför 2016. Det kan få gaspriset att börja röra på sig. 
 
Samtidigt förväntas den amerikanska centralbanken höja räntan och stärka dollarn, vilket leder till att oljan blir dyrare i euro. Ett högre oljepris brukar betyda ett högre gaspris.