Mando Steakhouse & Bar

Biogas är ett självklart val för Mando

För Mando Steakhouse & Bar står miljö och rättvisa högt på menyn. Här återvinns matavfallet till biogas – samma förnybara energikälla som restaurangen nu drivs med.

I restaurang Mandos kök grillas pepparstek, revbensspjäll och ryggbiff på ekplanka. Hungriga gäster njuter av både lunch, middag, desserter och cocktails – och det kan de göra med gott samvete. Mando arbetar nämligen efter en tydlig hållbarhetsstrategi ur både ett socialt perspektiv och ur miljösynpunkt.

Vad gästerna inte ser bakom köket är de många soptunnor och den noggranna källsortering i 19 segment som gömmer sig på restaurangens bakgård. Här sopsorteras och återvinns allt som kan återvinnas. Frityroljan blir till tvål och stearinljus och matavfallet blir till biogas.

Nu sluts cirkeln när Mando även ställer om sin egen gasförbrukning till 100 procent biogas, en helt förnybar energikälla de alltså själva bidrar till att producera.

Flerdubbelt tillbaka med biogas
– Egentligen skulle vi fortsätta med naturgas, som vi har haft tidigare, men när vår kontaktperson på Ørsted berättade om biogas kändes det som det självklara valet. Vi har letat efter en leverantör som kunnat ge oss ett bra biogasavtal. Sett till vad vi betalar känns det som om vi får flerdubbelt tillbaka. Vi gör både oss själva, våra gäster och miljön en tjänst, säger John Visser, ägare.

Närproducerat och förnybart
Mando har aktivt begränsat antalet råvaruleverantörer och serverar enbart svenskt nötkött i restaurangen. Man har gjort flera energibesparande åtgärder med belysningen och installerat vattenfria urinoarer och snålspolande toaletter. Genom att ställa om sin gasförbrukning till biogas minskar Mando även sina koldioxidutsläpp med drygt 60 ton per år.
– Jag har brunnit för att driva en hållbar verksamhet redan från början och det genomsyrar allt jag gör. Vi blev den första restaurangen i stan att sortera vårt matavfall i samarbete med reningsverket och nu tror jag att vi blir en av de första att använda biogas, säger John Visser.
 

Bytet till förnybar energi är något vi berättar om i alla våra kanaler – på hemsidan, Facebook och för våra gäster.

John Visser, ägare, Mando Steakhouse & Bar

Är du intresserad av att ställa om till biogas?

Läs mer via länken nedan eller kontakta oss på 040 - 627 07 50