Välfyllda lager ger fortsatt lågt gaspris

Den goda tillgången på gas ger en ovanligt stabil situation inför vintern. Om inget oförutsett händer förväntas priserna ligga fortsatt lågt framöver. Vissa risker ses dock om Ryssland och Ukraina inte lyckas sluta ett nytt avtal om transport av rysk gas genom Ukraina, inför att det gamla avtalet går ut vid årsskiftet. 
Under de senaste veckorna har vi sett något sjunkande gaspriser, främst på grund av god tillgång på gas samt frånvaron av störande omvärldsfaktorer. Priserna förväntas att fortsätta vara låga så länge inget oförutsett händer, men om något oväntat sker finns risken att marknaden reagerar förhållandevis starkt. Det är alltså inte omöjligt att vi får se tillfälliga uppsving i priserna innan vintern är över.

Långvarig kyla kan orsaka prishöjningar


En faktor som alltid spelar in är vädret, men tack vare den starka försörjningsbalansen har utsikterna mot en kall början på november inte direkt gett några prishöjningar. Men om det håller i sig längre än beräknat kan priserna stiga. Detta gäller även om det kalla vädret drabbar Asien, eftersom den globala efterfrågan på gas då ökar.

Välfyllda gaslager och gott inflöde av LNG


En stabilt positiv faktor är att gaslagringsanläggningarna i Tyskland är nästan helt fulla, vilket ger en ovanligt gynnsam situation inför vintern. Utbyggnaden av den globala produktionskapaciteten för LNG samt det milda vädret i Asien förra vintern ger också ett fortsatt gott inflöde av LNG till Europa.

Nytt avtal mellan Ryssland och Ukraina


Något som dock kan förändra situationen är de pågående förhandlingarna mellan Ukraina och Ryssland, om transport av gas genom Ukraina. En tredjedel av all rysk gas sänds för närvarande till Europa genom Ukraina, och utan en förlängning måste detta upphöra. Det nuvarande avtalet löper ut vid årsskiftet, och även en andra förhandlingsrunda avslutades i förra veckan utan ett nytt avtal på plats. 

Vill du ta del av vår löpande prisbevakning på gas?


Få marknadsinsikten på danska eller engelska veckovis direkt i din inkorg genom att registrera dig här eller få månadsvis summeringar av prisläget och annan relevant information genom att bli prenumerant på vårt nyhetsbrev via formuläret nedan.

Missa ingenting!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få uppdateringar och nyheter direkt till din inkorg