Så har gaspriset sett ut under 2018

Vad har din gas kostat i år och varför? Priset på biogas eller naturgas beror på flera faktorer, som utbud och efterfrågan, det rådande vädret och geopolitiska läget ute i världen. Vi summerar prisutvecklingen under året som gått.
Varje vecka summerar vi på Ørsted prisutvecklingen på gas i vår prisbevakning. Du kan ta del av den här på vår sajt under nyheter, eller genom att följa oss på LinkedIn. Då får du en aktuell prisuppdatering direkt i ditt flöde.

Priset på gas följer ofta prisutvecklingen på kol och olja. Men det är inte alltid det stämmer – särskilt inte då vädret skiftar dramatiskt, vilket kan påverka gaspriset mer än något annat. 

Så här har prisutvecklingen på gas i stort sett ut under 2018.

Extremkyla drev upp gaspriset


Vid den här tiden förra året var vädret i Europa väldigt ostadigt, vilket fick gaspriset att mer eller mindre åka berg- och dalbana. Det nya året öppnades dock med ett sjunkande gaspris då vädret såg ut att bli mildare. 

En bit in i januari ägde en jordbävning rum vid gasfältet Groningen i Nederländerna. Det skapade oro på gasmarknaden vilket brukar driva upp priset, men inom någon vecka hade oron lagt sig och gaspriset var tillbaka på i stort sett samma nivå som tidigare.

I början på mars drog en extremkyla in över Europa. Det fick gaspriset att nå historiska höjder. I slutet på maj trodde man att gaspriset nått en högstapunkt, men det stigande kol- och oljepriset fortsatte att bidra till att priset på gas steg ytterligare. 

Samtidigt började vi se ett underskott på gas i de europeiska gaslagren.

I juni gjorde gaspriset en tillfällig dipp. Dock fortsatte priset på kol och olja att stiga under sommaren, och drog med sig priset på gas upp igen ända in i september. 

Den milda vintern håller gaspriset nere


Hösten inleddes med en fluktuerande priskurva för gas. Under oktober noterades dock att vädret var mildare än vanligt, vilket fick prisutvecklingen att börja vända neråt. 

Från oktober och november fram till i dag, halvvägs in i december, har det milda vintervädret gjort att gaspriset fortsatt att sjunka. Nederländerna flaggade nyligen för införandet av en ny koldioxidskatt till år 2020, en nyhet som kunde gett gaspriset ett uppsving – men det milda vädret har hållit priset nere. 

För närvarande fortsätter priset på gas att sjunka ytterligare.
 

Vill du få prisbevakningar på gas direkt i ditt flöde eller din mejl? Följ Ørsted Sverige på LinkedIn eller prenumerera på vårt nyhetsbrev nedan.

Följ oss på LinkedIn!

Missa ingenting!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få uppdateringar och nyheter direkt till din inkorg