Biogas stark trend inom svensk industri

Allt fler företag i Sverige väljer att byta till biogas och trenden växer inte minst inom industrin. Nu vill svenska industriföretag ha 100 procent förnybar energi – och då är biogas ett attraktivt val.
Enligt den senaste Gasbarometern, branschrapporten som mäter och redovisar hur andelen biogas utvecklas i Sverige, är andelen biogas i det svenska stamnätet nu högre än någonsin – över 18 procent. 

Rapporten lyfter fram hur efterfrågan på denna gröna energikälla ökar inte minst inom svensk industri, något vi på Ørsted också kan intyga tillsammans med Energigas Sverige, branschorganisationen för gas.

– Vi ser ett snabbt växande intresse för biogas i samhället, inte minst inom industrin som på allvar börjar ställa om med hjälp av biogas. Det visar att biogasanvändningen kan öka snabbt i Sverige och att användningsmålet på 15 terawattimmar till 2030, som vi sätter upp i vårt förslag på nationell biogasstrategi, är fullt realiserbart. Men för att nå dit krävs en rad åtgärder som undanröjer hinder, samt stimulerar produktion och efterfrågan, säger Maria Malmkvist, vd på Energigas Sverige.

Biogas ett attraktivt val för medvetna företag

Anledningarna till att rekordmånga svenska företag nu väljer biogas är flera. Vi har listat hur några av Sveriges ledande varumärken tänker kring biogas här, bland annat Estrella, Scan, Skånemejerier och Berendsen Textil Service. 

Främst handlar det om att minska sin klimatpåverkan genom att reducera koldioxidutsläppen, få en renare produktion och på ett smart sätt göra det enklare att nå sina miljömål – utan att behöva göra avkall på effektiviteten eller behöva installera någon ny utrustning. 

På Ørsted ser vi framför allt hur våra kunder uppskattar att det går snabbt och smidigt att byta till biogas. 

 

Är du nyfiken på biogas, eller intresserad av att byta från naturgas till biogas? 

Det är enkelt gjort. Hör av dig till oss, så berättar vi mer.