Möt Lars Olsson - din energihjälte hos oss

Hur kan ditt företag uppnå hållbarhets- och miljömålen med hjälp av rätt energiavtal? Och hur kan vi som din energileverantör arbeta för att politikerna fortsätter att subventionera förnybar energi? Just dessa frågor jobbar vår produktchef Lars Olsson med. 

Lars Olsson har varit en del av Ørsted i mer än tio år. Tidigare har han jobbat mycket med analysarbete, men på senare år har han haft fullt fokus på att hjälpa svenska företag att ställa om från naturgas till biogas.  Lars ägnar också en stor del av sin tid till att driva opinion för att skapa långsiktiga, tydliga spelregler på biogasmarknaden. − De flesta jag möter har en positiv syn på biogas och vill gärna veta mer. Eftersom biogasen är ett 100 procent förnybart bränsle som ger en markant minskning av koldioxidutsläppen, samtidigt som den tar vara på det avfall vi ändå genererar i samhället, är den ett hållbart bränsle på flera olika sätt, förklarar Lars.

Svenska företag ser biogas som en konkurrensfördel

Lars Olsson har sett en gradvis förändring i svenska företags syn på hållbarhetsfrågor, och menar att de nu vill göra ännu mer än vad lagstiftningen faktiskt kräver. 

För några år sedan var det mest väldigt idealistiska företag som var intresserade, men nu ser många det som en ren konkurrensfördel – och ibland till och med en förutsättning – för att driva verksamheten långsiktigt. 

− Tar du inte hållbarhetsfrågorna på allvar idag ser du heller inte långsiktigt på din verksamhet. Generellt möts jag av en positiv attityd när jag pratar om vilka värden biogas tillför verksamheten. Många företag genomsyras av en hållbarhetsagenda och hållbarhetschefen är ofta med i våra diskussioner om energiavtalet.

Biogas fortsatt skattebefriat till år 2020

Utmaningen när det gäller att gå över till biogas kretsar för många företag kring ekonomiska faktorer, menar Lars Olsson – närmare bestämt långsiktigheten i regelverket kring skattelättnader. Vad gäller egentligen?

− Nu i somras förlängdes skattebefrielsen för biogas med två år, vilket innebär att biogas är skattebefriat för industri- och uppvärmningskunder till och med år 2020. Man inväntar nya EU-direktiv innan man tar beslutet vidare. Men tiden går snabbt, och avtalsperioderna är ofta mycket längre än så, så det blir svårt för företag att överblicka de ekonomiska förutsättningarna för en omställning, förklarar Lars Olsson. 

Ørsted påverkar Sveriges politiker

Regeringen har tillsatt en biogasutredning med målet att lägga fram förslag på mer långsiktiga spelregler för biogasmarknaden. Utredningen ska publiceras i juni 2019.

− Vi försöker vara med och påverka genom branschföreningen Energigas Sverige. Där ingår de flesta större gasaktörer i Sverige och tillsammans har vi en betydligt starkare röst i de här frågorna, berättar Lars Olsson.

– Vi från Ørsted är mycket aktiva och försöker ta en allt större roll. Även om vi är en av de största leverantörerna av gas i Sverige så är vi en liten aktör i det stora hela. Jag är till exempel medlem i flera utskott och vår vd Carolina Wistén är med i styrelsen. Vi samarbetar med andra för att kunna göra skillnad. 

För dialog med finansdepartementet

Lars Olsson representerar Ørsted Sverige i Gasmarknadsrådet, där Swedegas (som äger transmissionsnätet för gas) regelbundet för diskussioner med ett tiotal aktörer på gasmarknaden. Där avhandlas bland annat frågor kring infrastruktur, tillgänglighet, stabilitet och leveranssäkerhet. 

Lars för också en egen dialog med finansdepartementet kring vad som händer på regleringsfronten. 

− Ørsted har stor närvaro på den svenska gasmarknaden. De lyssnar på vad vi säger. Det känns väldigt bra för mig att kunna använda min kunskap och mitt nätverk i det övergripande arbetet med att ge fler företag möjlighet att ställa om till biogas. 

– Dessutom stärker det relationerna med intressenter utanför vår egen organisation, så att vi kan blir ännu bättre på att driva de här frågorna tillsammans, avslutar Lars Olsson.
 

Är du intresserad av att byta till biogas? Eller har du något du vill fråga Lars Olsson om? Läs mer om biogas här eller kontakta Lars:

Lars Olsson 
Lead Product Manager

0727 - 45 49 89

Missa ingenting!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få uppdateringar och nyheter direkt till din inkorg