Rekordlåga gaspriser inför hösten

Priset på gas fortsätter att ligga lågt och fastpriserna har varit rekordlåga under 2015. Många väljer nu att binda sina avtal inför kallare tider. Gasmarknaden är relativt stabil, samtidigt som det pågår förhandlingar mellan Ryssland och Ukraina. 

För några veckor sedan skedde en plötslig och oväntad höjning av oljepriset. På tre dagar steg priset per fat med 11 dollar, vilket man trodde skulle ge liknande effekt gasmarknaden. Samtidigt drog ett kallare väder in över nordvästra Europa och det såg ut som om en dramatisk prisökning var på väg för både olja och gas. 

Men höjningen var falskt alarm och priset dök snabbt igen. Bortsett från denna tillfälliga topp har den senaste perioden varit ganska händelselös. Både olje- och gaspriset har legat relativt stilla. Om något så har priset på olja fortsatt att sjunka.

Förhandlingar på gång i öst
Nyligen försökte ryska Gazprom auktionera ut 3,24 miljarder kubikmeter gas inför vintern. Det visade sig dock att man begärt ett alldeles för dyrt pris för att locka tillräckligt med köpare. I stället för att sänka priset slutade det med att man endast fick sålt omkring en tredjedel. Det blev en mindre affär än tänkt och gasmarknaden i stort påverkades därför inte nämnvärt.

Ryssland fortsätter att förhandla med Ukraina om vinterns gaspris. Även EU har deltagit i förhandlingarna men utan större framsteg. Avtalet förväntas bli klart någon gång inom de närmsta veckorna.

Historiskt billigt
Priset på gas ligger mycket lågt och fastpriserna är rekordlåga, framför allt på längre sikt. Därför väljer många av DONG Energys kunder nu att binda sina rörliga avtal inför hösten och vintern. För trots en stabil marknad stundar kallare temperaturer och risk för sämre väder, vilket förr eller senare kommer att få priserna att börja röra sig.